Oulun kaupunginvaltuusto on antanut luvan Oulun Tilapalvelut -liikelaitoksen ateria- ja puhtauspalvelujen ulkoistamiselle. Päätös on valtava pettymys työpaikkojensa ja toimeentulonsa puolesta pelkääville työntekijöille. Lahdessa päätös oli päinvastainen: Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy:tä ei myydä.
Valtava pettymys. Järkytys. Raivo. Näillä sanoilla Oulun JHL:läiset kuvaavat tuntojaan eilisen kaupunginvaltuuston kokouksen jälkeen.
Valtuusto päätti täpärääkin täpärämmin, että Oulun Tilapalvelut -liikelaitoksen ateria- ja puhtauspalvelut ulkoistetaan. Äänet menivät tasan 33–33, jolloin valtuuston puheenjohtajan Juha Hännisen (kok) ääni ratkaisi.
Hiukan selvemmin numeroin valtuusto päätti myös kaupungin ICT-palveuiden ulkoistamisesta sekä Oulun koulusihteerien siirrosta Oulun Monetra Oy:hyn.
– Päätös on järkytys ja työntekijöiden kannalta katastrofi.
– Päätös ateria- ja puhtauspalveluiden ulkoistamisesta on järkytys ja työntekijöiden kannalta katastrofi. Pitkin iltaa ja tätä aamua jäsenistö on soittanut ja ollut aivan raivoissaan. Mitä nyt, Riitta, he kysyvät, kertoo Oulun Tilapalvelut -liikelaitoksen luottamusmies Riitta Hietala.
Hän seurasi valtuuston kokousta korva tarkkana netistä ja kertoo haukkoneensa henkeä, kun siivoojien palkkojen kerrottiin olevan yli 2 100 euroa kuussa.
– Ei pidä paikkansa. Lähtöpalkka on nipin napin 1 900 euroa, ja ulkoistuksen jälkeen siitä lähtee pari kolme sataa. Näinkö Oulun valtuutetut antavat vetää itseään nenästä?
”Päätös hirvittää, yt pelkkää pelleilyä”
Myös JHL:n pääluottamusmiestä Kirsi Särkelää valtuuston päätös hirvittää.
– Ateria- ja puhtauspalvelut on valtavan suuri ja merkityksellinen kokonaisuus. Sen ulkoistaminen on päänavaus, ja pelkään, mitä seuraavaksi on listalla.
Toinen JHL:n pääluottamusmies Markus Lepinoja moittii koko ulkoistamisprosessin kulkua ja ulkoistamishankkeeseen liittyvää yt-menettelyä.
– Neuvottelijana koen, että kaupunki on antanut meille harhaan johtavaa tietoa. Neuvottelu on ollut työnantajan taholta pelkkää pelleilyä, eikä koko neuvottelulla ole ollut lopputuloksen kannalta mitään merkitystä, hän moittii.
Yt-neuvotteluissa kaksikolle on vakuutettu, että kyse on vasta esiselvityksestä.
– Todellisuudessa hanketta on valmisteltu pitkään. Päivämäärät ja summat vain vaihtuvat puheissa sen mukaan, kenelle asiasta kerrotaan: meille sanotaan, että markkinavuoropuhelu yritysten kanssa on käynnistynyt kesäkuussa ja sitten käykin ilmi että se on ollut käynnissä jo huhtikuussa, Lepinoja kertoo esimerkin.
Liikkeellä on paljon ristiriitaista tietoa, valittavat pääluottamusmiehet.
Myös ulkoistamisesta mahdollisesti koituvista säästöistä kaupunki on antanut eri yhteyksissä ristiriitaista tietoa.
Särkelää hiertää erityisesti se, että eilisellä päätöksellään valtuusto delegoi vallan hallitukselle, joka voi päättää vapaasti ulkoistuksen jatkosta.
– Haluan muistuttaa, että myös ostopalveluilla on hintalappu, eikä se ole ihan halpa.
”Entä jos heittäydytään hankaliksi?”
Tilapalveluiden henkilöstölle ulkoistamisesta on tiedotettu jo tänä aamuna varmana asiana. Johtaja Johan Alatalon henkilöstölle lähettämän sähköpostin mukaan Oulun Tilapalvelut l-iikelaitoksen puhtaus- ateriapalveluhenkilöstö siirtyy liikkeenluovutuksella kokonaisuutena kilpailutuksen voittaneelle palveluntuottajalle
JHL aikoo kuitenkin jatkaa vaikuttamista Oulussa.
– Tämä ei saa jäädä tähän, vatii luottamusmies Riitta Hietala.
Kun Lepinojalta kysyy, mitä keinoja työntekijäpuolella on vielä käytettävissä, on vastaus spontaani ja kiukun sävyttämä.
– Entä jos tekisi työnantajan elämän jatkossa mahdollisimman vaikeaksi?
Lue lisää: Oulu pudotti ulkoistamispommin: Luottamusmiehelle heräsi huoli ”meidän tyttöjen” tulevaisuudesta
Omistus säilyy Lahdella
Myös Lahden kaupunginvaltuusto käsitteli maanantai-iltana ateriapalveluiden kilpailuttamista ja Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy:n myyntiä. Valtuusto päätti äänin 38–20 luopua kilpailuttamisesta. Yksi äänesti tyhjää.
Valtuuston kokousta edelsi JHL:n ateriapalvelutyöntekijöiden äänekäs mielenilmaus Sibelius-talon edessä, jossa valtuusto kokoontui. Myös JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine osallistui kattiloiden paukutteluun vastustaakseen kilpailuttamista ja yhtiön myyntiä.
Kilpailuttamisesta luopuminen tarkoittaa käytännössä sitä, että yhtiötä ei myydä, koska kaupunginhallituksen esityksen mukaan se oli tarkoitus myydä kilpailutuksen voittaneelle yritykselle.
– Tärkeintä on, että yhtiön osake-enemmistö pysyy Lahden kaupungilla, sanoo luottamusmies Ritva Koponen.
Nyt Päijät-Hämeen Ateria Oy:n johdolla ja työntekijöillä on näytön paikka, sillä yhtiön toinen omistaja, eli Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä (PHHYKY), teki jo kesäkuussa päätöksen kilpailuttaa kaikki yhtymän tarvitsemat ateriapalvelut.
PHHYKY:n kilpailutusta valmistellaan parhaillaan, ja uuteen ateriapalvelusopimukseen on tarkoitus siirtyä vuoden 2022 alusta lukien.
– En näe syytä, miksi emme pärjäisi kilpailussa. Olemme ketteriä – se nähtiin keväällä korona-aikaan, kun pystyimme muutaman tunnin varoitusajalla tarjoamaan yksittäispakattuja aterioita, sanoo Koponen.
Jos Päijät-Hämeen Ateria Oy ei voita keskussairaalan ja hyvinvointikuntayhtymän muiden yksiköiden ateriapalveluja, se joutuu todennäköisesti supistamaan toimintojaan ja mahdollisesti vähentämään henkilöstöä.
Yhtymä päätti salassa
PHHYKY:n kesäkuussa tekemä kilpailutuspäätös syntyi salassa, ja siitä tiedotettiinkin vasta alkusyksystä. JHL selvittää parhaillaan ulkoistamispäätöksen laillisuutta.
Julkisuuslain mukaan päätöksen liitteet voivat olla salaisia, mutta itse päätös ei voi olla. Koska päätös on tehty salaisena, eikä sitä ole annettu mennessä tiedoksi, ei siitä ole myöskään voitu määräaikaan mennessä valittaa.
JHL selvittää, rikkoiko hyvinvointikuntayhtymän salainen päätös julkisuuslakia.
Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy:n palveluksessa on noin 350 työntekijää, joista noin 200 on JHL:n jäseniä. Se tuottaa päivittäin noin 25 000 ateriaa kouluihin, päiväkoteihin ja hyvinvointikuntayhtymän sairaaloihin, vanhainkoteihin ja sen muihin toimipisteisiin.
Yhtiön omistus jakautuu seuraavasti: Lahti omistaa noin 57 prosenttia osakekannasta ja hyvinvointikuntayhtymä loput.